Bahan-bahannya:
1 ekor ayam saiz sederhana - dipotong ikut cara anda
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
1 inci halia
1 inci kunyit dan sedikit garam.
Cara-cara Membuatnya:
1. Jintan putih, jintan manis, halia, kunyit dan garam digiling lumat.
2. Lumurkan ayam dengan bahan yang telah digiling.
3. Perapkan ayam selama 15 minit sebelum dipanggang.
Bahan Salad Untuk Hidangan:
3 biji limau nipis
1 pohon daun salad
2 biji timun
2 biji tomato
3 biji bawang besar
3 biji lada merah
2 biji lada hijau
Cara Menghiasnya;
1. Lapiskan daun salad di atas pinggang.
2. Letakkan ayam yang telah masak dipanggang.
3. Kemudian letakkan hirisan timun, tomato, bawang besar, lada merah dan lada hijau.
4. Belah limau nipis dan letakkan disudut pinggang.
5. Limau nipis diperah sebelum makan.
No comments:
Post a Comment