Tuesday, June 13, 2017

Nasi Jagung Manis

Bahan-bahannya:

2 tin Beras Basmati (gunakan tin jagung yang sama)
1 tin kecil jagung manis Ayam Brand (200gm)
1 siung Bawang putih
1 ulas Bawang merah
1 biji buah keras
1 helai Daun salam
2 helai Daun limau purut
1 batang serai
1/2 sdt Garam
Gula, Lada, Serbuk Ketumbar dan Air

Cara-cara Membuatnya:



1. Lumatkan bawang merah, bawang putih, buah keras.

2. Belah serai memanjang dan ketuk.

3. Carik-carikkan daun limau purut dan daun salam.

4. Buka tin jagung, dan toskan buang air ... dapat lebihkurang 140 gram jagung.

5. Gunakan bekas tin jagung itu untuk sukat beras basmati pula. Cuci beras dan toskan. 

5. Masukan beras ke bekas periuk elektrik bersama semua bahan kecuali jagung kemudian tambah air hingga 1 ruas jari di atas beras.

6. Pasang suis periuk elektrik, ketika nasi sudah separuh masak, masukan jagung yg sudah ditoskan airnya ke dalam dan gaul rata.

7. Tutup tudung periuk kembali dan tunggu hingga masak.

8. Bau wanginya semerbak sebaik masak dan paling best kalau makan bersama ikan masin goreng pedas dan sayur celur seperti pilihan lobak merah, kacang panjang, kacang peas, brokoli, bunga kubis dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment