Bahan-bahannya:
1 ekor ayam segar saiz sederhana - potong anak ramai
15 biji lada kering - dibuang tangkai, biji, dibersihkan dan direndam air panas.
5 ulas bawang merah
5 siung bawang putih
1 sudu kecil gula
1 tin kacang peas - buang airnya
1 sudu besar asam jawa - ambil airnya
1/2 botol sos tomato De Monte
1 batang serai
sedikit garam dan kunyit
Cara Membuatnya:
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
2. Goreng semua ayam dan alihkan ketepi dahulu.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan yang digiling (lada kering, bawang merah, bawang putih)
4. Tumis sehingga naik bau dan masukkan ayam.
5. Masukkan sedikit air asam jawa dan tuang sos tomato, bila kuahnya telah pekat masukkan kacang peas.
6. Gaulkan rata-rata dan hidangkan. Hias dengan daun sop dan belahan lada.
No comments:
Post a Comment